Dijalog između muslimana i kršćana

8.12.2020

Vir članka: https://www.islamska-zajednica.si/

 

Ljubljana, 19. november 2020.

Njegova Eminencija Nadbiskup bečki

Nadbiskup kardinal Christoph Schönborn

Wollzeile 2

1010 Beč

Predmet: Dijalog između muslimana i kršćana

Poštovani kardinal Christoph Schönbrunn,

Moje molitve i misli ovih su dana čvrsto vezane za prijateljski austrijski narod. Zlo terorizma razara međuljudske odnose i stvara nepovjerenje među ljudima. Naše su molitve i misli sa svim nevinim žrtvama terorističkog napada u Beču 2. 11. 2020. godine – poginulima, ranjenima, prestravljenima i uplakanima. Zlo terorizma uništava suštinu vjere, a svako nasilje za koje se tvrdi da je u ime vjere nasilje je protiv same vjere. Vaše dostojanstveno držanje i zajednička molitva s Jevrejima i muslimanima ulijevaju nam snagu da se nastavimo boriti protiv terorizma i ekstremističkih pogleda, ideologije i prakse radikaliziranih osoba i grupa koje na najgrublji način zloupotrebljavaju povjerenje između kršćana i muslimana u Evropi i svijetu.

S velikom pažnjom i dubokim poštovanjem pratim Vaše nastupe i govore. Često se sjećam našeg sadržajnog razgovora 9. 10. 2009. čiji je domaćin bio bivši predsjednik Republike Austrije dr. Heinz Fischer. Ovo Vam pismo pišem kao sluga Božiji, ali i kao predstavnik institucije Islamske zajednice u Sloveniji. Institucionalno organiziranje i uređenje Islamske zajednice razvijano je u zapadnoevropskom društvenom i političkom okviru od doba Austro-Ugarske, kad je 1882. godine osnovana administracija Islamske zajednice u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. Bila je to prva institucionalno organizirana islamska zajednica u okviru jedne države u kojoj je dominirao kršćanski, katolički vjerski i kulturni identitet. To je iskustvo značajno utjecalo na administrativno-pravno uređenje položaja zajednice muslimana u Republici Austriji, ali također i na muslimansko razumijevanje Evrope i kreiranje harmoničnih društvenih odnosa.

Naš vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisul-ulema dr. Husein Kavazović oštro je osudio teroristički napad u Beču i mračnjaštvo terora naglasivši da je Beč zajednička tačka koju moramo braniti bez straha, jer ne smijemo dopustiti mračnim ljudima da ovladaju našim razumom i zamagle naša osjećanja, i jasno istaknuvši da ne postoji žrtva koju nismo spremni podnijeti u borbi protiv terorizma i zla koje šire teroristi.

Poštovana Eminencijo,

Pročitao sam Vaš intervju koji ste dali talijanskoj katoličkoj reviji Famiglia Cristiana. U njemu ste posebno naglasili važnost razvijanja dijaloga s muslimanima upućujući na encikliku Pape Franje “Svi smo mi braća”. Papa Franjo je mirotvorac koji sije sjeme dobra, i svi se nadamo da će ono dati svoje plodove širom svijeta.  Želim Vam se zahvaliti na Vašoj kontinuiranoj podršci razvijanju dijaloga između muslimana i katolika. Naše evropsko iskustvo islama, plodan i djelotvoran dijalog s Katoličkom crkvom važan je temelj stabilnosti društvenih odnosa u evropskim državama. Mi evropski muslimani usvojili smo vrijednosti na kojima počiva slobodno društvo i razumjeli važnost demokratskih vrijednosti, individualne slobode i borbe protiv nasilja kao važnih dostignuća savremenih društava. Grobovi naših predaka iz Prvog svjetskog rata u Austriji i Sloveniji zavjet su da ćemo nastaviti razvijati svoj evropski i muslimanski identitet zasnovan na vrijednostima slobodnog i pluralnog društva. Svjesni smo da su skupine nacionalistički usmjerenih zagovornika “čistih” društava u Evropi, a posebno skupine koje nastoje dokazati kako je islamu inherentno nasilje, protiv dijaloga. To je razlog što se, nažalost, pitanje islama i muslimana u javnim i političkim debatama često generalizira te se anatemiziraju svi muslimani. Vi ste osoba koja svojom mudrošću i dubokom vjerom u Boga daje nadu i nama da je dijalog jedini put kojim moramo razvijati međusobne odnose. Osjećamo duboku zabrinutost zbog razvoja ekstremnih i radikaliziranih skupina među muslimanima u Evropi. Odlučni smo u razvijanju vrijednosti poštivanja ljudskog digniteta i snaženju ljubavi prema Bogu i prema susjedu. Izražavamo svoju opredijeljenost i potpunu predanost gajenju međusobnog povjerenja i poštovanja ljudskog dostojanstva. Odlučni smo u posvećivanju kontinuiranoj borbi protiv nasilnih, ekstremnih, radikalnih i terorističkih prijetnji pojedinaca i grupa koje zloupotrebljavaju islam za vlastite ciljeve. Takvi pojedinci i grupe nanose nesagledivu štetu svima u Evropi i na svijetu, uključujući i muslimane. Podržavamo Vašu opredijeljenost za jačanje dijaloga između kršćana i muslimana i ostajemo u tome Vaši vjerni pomagači, prijatelji i poštovaoci.

Želim Vam puno zdravlja i Božijeg blagoslova u Vašoj časnoj misiji!

Nedžad Grabus, ljubljanski muftija

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji

Vir slika: https://www.islamska-zajednica.si/