Dan kada su banjalučki Muslimani rekli ne nacističkim zločinima nad Srbima, Židovima i Romima

10.12.2020

iše od sedamdeset uglednih Banjalučana je 12. novembra 1941. godine potpisalo Rezoluciju banjalučkih Muslimana u kojoj su se usprotivili progonu i ubijanju banjalučkih Srba, Židova i Roma, svojih komšija i sugrađana, od strane tadašnjeg režima i vlasti Nezavisne države Hrvatske. Među potpisnicima rezolucije bio je i tadašnji gradonačelnik Banje Luke. U rezoluciji, predanoj potpredsjedniku ustaške vlade i njenom ministru prometa, podigli su glas protiv politike ustaškog režima i zločina počinjenih na srpskim i židovskim narodom, te zatražili da se prekine svaki progon i svako ubijanje po bilo kojoj osnovi – vjerskoj ili nacionalnoj.

Pripremio: Mišo VIDOVIĆ za Impuls

U rezoluciji između ostalog stoji: “Ubijanje svećenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama često nevinih ljudi, žena pa i djece, gonjenje u masama od kuća i iz postelje čitavih obitelji s rokom od 1 do 2 časa za spremanje, te njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, rušenje bogomolja, često njihovim vlastitim rukama, siljenje na prelazak na katoličku vjeru, sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog istinitog čovjeka i koje su i na nas Muslimane ovih krajeva najneugodnije djelovale. Mi nismo nikada očekivali, a kamoli željeli, ovakve metode rada i upravljanja u našim krajevima. U našoj burnoj prošlosti mi se nismo nikada, niti pod najtežim prilikama, služili ovakvim sredstvima. I to ne samo radi toga što nam brani islam, nego i zato što smo vazda vjerovali i što vjerujemo, da ovakve metode rada dovode do rušenja javnog mira i reda u svakoj državi i ugrožavaju njezin opstanak. Mi smatramo da se ovakva nasilja ne bi smjela vršiti ni nad najgorim neprijateljima, jer ovo što se kod nas radilo, sumnjamo da bi mogli naći primjera u povijesti bilo kojeg naroda.”

Rezoluciju su potpisali gradonačelnik Banje Luke, advokati, činovnici, muftije, imami, trgovci, veleposjednici, činovnici, ljekari, profesori, penzioneri, zanatlije. Banjalučki publicista i novinar, nekadašnji predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka, Bedrudin Gušić, koji sada živi u Sjedinjenim Američkim Državama, objavio je na svom blogu imena potpisnika:

HAKIJA BEŠLAGIć, gradonačelnik,

Inž. SULJAGA SALIHAGIĆ,

HASANBEG DŽINIĆ, predsjednik,

HUSEIN REDŽIĆ, privredni činovnik,

HAMDIJA AFGAN, predsjednik

Dr ASIMBEG DŽINIĆ, advokat

HALIDBEG DŽINIĆ, veleposjednik, pred. uzd.

AVDIJA HASIĆ, penzioner

Dr SEID BULJINA, pravni referent opštine

KERIM ĆEJVAN, posjednik i pred. zanatske udruge

ILIJAS OMERBEGOVIĆ, geometar i predsjednik sport. kluba

IBRAHIM MAGLAJLIĆ, trgovac

MUHAREM IBRAHIMBEGOVIĆ, trgovac

NEDŽIB BIBERIĆ, trgovac i sahadžija

ALI KAMILBEG DŽINIĆ, veleposjednik

Hadžihafiz MUSTAFA ef. NURKIĆ, muftija u miru i muderis

Hafiz IDRIZ SKOPLJAK, muderis

LATIF DEMIROVIĆ,trgovac

AGO ABAZAGIĆ, umirovljenik

DERVIŠ DŽANIĆ, trgovac

SEJDAGA ĆEJVAN, posjednik

ĆAZIM MUFTIĆ, posjednik

ŠAĆIR DEDIĆ, učitelj u penziji

ZAIM IBRAHIMBEGOVIĆ, trgovac

RAMIZBEG BEGANOVIĆ, veleposjednik

ALIBEG GRADAŠČEVIĆ, veleposjednik

BEKIR GALIJAŠEVIĆ, insp. računovodstva

ALIJA GERMOVIĆ, knjižar

Prim. dr ASIM KULENOVIĆ, liječnik Državne bolnice

Inž. IBRAHIM SULJIĆ, šef tehničkog odjeljenja Hig. zavoda

NAIM ĆEJVAN, profesor i predsjednik Vakufa

Dr IHSAN ZUKANOVIĆ, liječnik Državne bolnice

ALIJA TABAKOVIĆ, činovnik sudbenog stola

KEMAL HADŽIOMERSPAHIĆ, profesor

SAFET DOROČIĆ, učitelj

SULEJMAN HADŽIDEDIĆ, činovnik I hrvatske štedionice

Hafiz IZET MUFTIĆ, glavni imam Ferhadije džamije

AHMET AHIĆ, šerijatski sudija

HUSEIN KAPETANOVIĆ, učitelj

HAMZAGA HUSEDŽINOVIĆ, posjednik i industrijalac

DERVIŠBEG KAPETANOVIĆ, posjednik

HAMDIJA ef. SOFTIĆ, džematski imam

IBRAHIM KARASELIMOVIĆ, trgovac

MUSTAFA ZUHRIĆ, šerijatski sudija

ALIJA ef. KAPIDŽIĆ, vojni imam

MEHMED IBRAHIMBEGOVIĆ, posjednik

Inž. DŽEVAD GLUHBEGOVIĆ, činovnik vjerskog zavoda

SALIH ĐOĐIĆ, povjerenik privredne komore

ŠAĆIR H. KOVAČEVIĆ posjednik

Inž. OMER KAJTAZ, šumarski činovnik

Hadži HAMID MUFTIĆ, imam i vjeroučitelj

Inž. MUHAREM KATANA, šumarski činovnik

OSMAN KULENOVIĆ, ravnatelj OUZOR-a

MEHMED JAHIĆ, trgovac

Inž. agr. RIZO HADŽIOMERSPAHIĆ, poljoprivredni činovnik

HALID BULJINA, profesor

Inž. BEDRUDIN GUŠIĆ, činovnik

MUJO GUNIĆ, obućar

ABDULAH SMAJIĆ, činovnik OUZOR-a

ASIM KRAJIŠNIK, činovnik

HUSEIN DŽANIĆ, privredni činovnik

OSMAN AHMIĆ, šerijatski sudija

Hafiz MEHMED ef. ZAHIROVIĆ, vjeroučitelj (nakon Drugog svjetskog rata bio dugogodišnji muftija banjalučki)

FEHIMAGA LITRIĆ, posjednik

MUHAREM HAMULA, član vakuf. povjerenstva

Hadži DERVIŠ NUMANOVIĆ, mesar

Hafiz ŠAĆIR KOVAČEVIĆ, posjednik

MUJO MEDIĆ, tajnik “Bratstva”

EDHEM BARUČIJA, tajnik “Islahijeta”

SALIH VEHABOVIĆ, trgovac

Hadži ĆAMIL GUŠIĆ, vlasnik kupatila

Hafiz BEKIR ef. DEMIROVIĆ, imam

MUSTAFA GUŠIĆ, predsjednik “Islahijeta”

MUHAMED TABAKOVIĆ, bivši gradonačelnik

Među onima koji se svojim potpisom na rezoluciji usprotiviše teroru i progonu nad svojim komšijama bili su i članovi porodice Gušić. Bedrudin Gušić s ponosom ističe da su trojica njegovih rođaka potpisnici.

– Poruka je zaista bila istorijska, komšijska, prijateljska i ona na neki način s tim povodom odslikava biće Muslimana tadašnjih, a evo ja mogu reći, možda je neskromno, možda i današnjih – kazao je Gušić, te podsjetio da su potpisnici zbog svog hrabrog čina doživjeli represalije od strane tadašnje ustaške vlasti NDH: “Neki su završili u Jasenovcu, neki su doživjeli smaknuća i nasilje. Vjerovatno su bili svjesni rizika koji preuzimaju potpisivanjem takve rezolucije, ali su oni po meni spasili svoj obraz i obraz svoga naroda i Banjalučana općenito.“

Jedan od potpisnika rezolucije bio je i Alija efendija Kapidžić, vojni imam, jedan od inicijatora potpisivanja rezolucije. Alija Kapidžić je otac pjesnikinje i književnice Nasihe Kapidžić-Hadžić. Kći Alije Kapidžića i sestra Nasihe Kapidžić-Hadžić, Sabiha Beba Kapidžić koja živi u Banjoj Luci, penzionisana nastavnica likovne kulture i slikarka, svojevremeno je istakla da su potpisnici rezolucije bili učeni ljudi visokih moralnih kvaliteta: “Ono što su oni učinili danas izgleda nestvarno. A, zapravo, to je čovjek! Njima su bili važni sugrađani kao dio njihovog grada, njihove zemlje i kulture i nisu mogli civilizacijski da prihvate da se strašne stvari oko njih događaju. Otac je do smrti bio ponosan na taj svoj potpis. Iznad svega, velika je hrabrost krasila te ljude. Odlučili da učeno, ali direktno, kažu svoje “ne!” i to tada jednom Paveliću.“

Nedavno je u Banjoj Luci organizovan okrugli sto – tribina na temu Rezolucije banjalučkih Muslimana. Skup je organizovala Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Banja Luka, uz podršku Muftijstva banjalučkog. Banjalučki muftija Nusret efendija Abdibegović kazao je da je ta rezolucija na ponos hrabrih, odvažnih i civilizovanih Bošnjaka, Muslimana u to vrijeme, koji su digli svoj glas i kazali da na bosanskom prostoru ima jedan nukleus antifašista, koji će staviti svoj život na kocku, da zaštitu sebi bliske osobe, komšije, prijatelje, radnike…

– Ta rezolucija im služi na ponos, i njima i ovom gradu, jer je ona banjalučka, kao što je i mostarska, sarajevska, prijedorska – kazao je muftija Abdibegović. Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka BiH Ferid Dautović podsjetio je da je bosanska ulema, koja ima veliki ugled i važnost kod Muslimana, pokrenula rezolucije o zaštiti Srba, Jevreja i Roma u tadašnjoj porobljenoj Evropi, u vrijeme nacizma i fašizma. Podsjetio je i na El-Hidaje i Sarajevsku rezoluciju iz 1941. godine, u kojoj su dali svoj stav o tadašnjim zločinima u kojima su stradali brojni Srbi, Jevreji i Romi, te u tom ambijentu i pojedini Muslimani. Kazao je da je ta bila početak svih drugih rezolucija u ostalim bosanskohercegovačim gradovima, Mostaru, Tuzli, Banjoj Luci.

– Suština svih rezolucija je da je to bio krik slobode bošnjačke uleme u porobljenoj Evropi da se zaštite Srbi, Jevreji i Romi, jer su smatrali da je ljudski život svetinja i da se treba boriti za svoje komšije – naglasio je Dautović.

 

Autor: impulsportal.net